Likiery

Likiery

Likier (z francuskiego liqueur) to wysokoprocentowy napój alkoholowy - klarowny, słodki i gęsty o smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.

Najpopularniejsze likiery

  • Advocaat - likier jajeczny
  • Amaretto - likier migdałowy
  • Baileys - likier z brandy i śmietanki
  • Becherovka - likier ziołowy
  • Benedyktyn - likier ziołowy
  • Blue Curaçao - kolor niebieski, smak pomarańczowy
  • Canari - likier śmietankowy
  • Chartreuse - likier ziołowy
  • Cointreau - likier pomarańczowy
  • Creme de cassis - smak czarnej porzeczki
  • Curaçao - pomarańczowy
  • Frangelico - likier z orzechowy
  • Galliano - likier ziołowy
  • Goldwasser - likier z wiórkami 23 karatowego złota
  • Jägermeister - likier ziołowo-korzenny
  • Kahlua - likier kawowy
  • Krupnik - likier miodowy
  • Limoncello - likier cytrynowy, kolor żółty
  • Malibu - likier z rumu i mleka kokosowego
  • Manzana - likier jabłkowy
  • Nocino - likier orzechowy
  • Passoa - likier z marakui
  • Pepermint - likier miętowy, kolor zielony
  • Pisang Ambon - likier bananowy
  • Prunelle - likier śliwkowy
  • Sabra - likier czekoladowo-pomarańczowy
  • Salmiakki Koskenkorva - likier z salmiakiem
  • Sambuca - likier anyżowy
  • Triple sec - bezbarwny, smak pomarańczowy
  • Unicum - likier ziołowy
Chełm Katalog stron Katalog stron winiarskich Katalog stron Katalog stron Jabole
Design provided by Free Web Templates - your source for free website templates
Artykuł w oryginale | Żródło
Likier - alkohol, alkohole